Ekonomika - 5. 9. 2020

V Česku jsou potraviny přeslazené

Statistiky hovoří v celku jednoznačně každodenní příjem cukrů, je v Česku překračován nejméně o polovinu. Na vině zvýšené konzumace přitom není domácí přislazování. V celku je takový přísun cukru, asi jen pětinový zbytek cukru nám podsouvají přímo výrobci potravin.
 čokoládové dortíčky
Pro lepší pochopení kde se cukr skrývá a v jakém obsahu se provedl test u 64 výrobků. Při první úvaze se vše jeví jednoduše. Sůl bude ve slaných věcech, cukr obsahují sladké pokrmy. Takhle by to mohlo fungovat u domácích výrobků, ale ne tak u všudypřítomné průmyslové stravy. Důkazní materiálem je složení potravin. Sůl je často obsažena ve sladkých pokrmech a cukr v těch slaných. Je až k neuvěření, že arašídy s pikantním těstíčkem wasabi obsahují víc cukru než je v povidlových buchtách.
 pečivo v pekárně
Státní veterinární ústav v Prazeběhem testu odhalil překvapující výsledky. Potraviny obsahují dextrozu, glukózo-fruktózové sirupy, maltodextrin nebo invertní cukr. Cukr je takřka všudypřítomný a jeho obsah bývá majoritní. Kelímek ovocného jogurtu obsahoval až šest a půl kostek cukru, cereálie mají až čtvrtinový obsah cukrů. A alarmující jsou obsahy cukru ve výrobcích pro děti. Některé obsahují polovinu denního příjmu cukru pro dospělého člověka (90 gramů/denně).
 
Rozpustné čaje, téměř 100% cukrů
Mezi rekordmany v obsahu cukrů se právem řádí veškeré rozpustné směsi. Zejména kakaa, kávy, čaje. Testované výrobky se pohybovali v průměru něco málo nad 70 %. Rekordmanem je výrobek Basic Tea Drink Lemon, který obsahuje poměr cukru 99,7 procenta stopovým zbytkem směsi, je ochucující složka. 
Ne příliš radostným zjištěním je skutečnost, že vysoký obsah cukru je v potravinách řadících se do oblasti zdravé výživy. Celozrnné pečivo, cereálie, mléčné výrobky. U mléčných produktů jsou to převážně dezerty a ochucené jogurty, které obsahují až 20 gramů cukrů v jedné porci.
slané preclíky

Musí průmysl tolik sladit?
Cukr je do určité míry konzervační, ale může produktům dodávat i barvu a texturu. Důvodem může být i řada technologických postupů. Ale hlavním aspektem zvýšeného obsahu cukru v průmyslových potravinách se dá přiblížit příslovím „s jídlem roste chuť“. Je známo, že čím větší je konzumace cukru tím větší má potom tělo jeho potřebu.

Copyright 2024 | Theme By WPHobby. Proudly powered by WordPress