Kadeřávek není nově pěstovaná nebo geneticky modifikovaná zelenina. Je to jen jedna z odrůd brukve zelené. V současné době je to módní rostlina, ale svět ji zná již dlouhou dobu. Pravděpodobně je jedla už ve středověku a pro rolníky to bylo typické jídlo. V současné době jsou však na trhu k dispozici různé odrůdy této zeleniny, které dříve nebyly přítomny. Kale může mít rovné nebo vlnité listy (jako dekorativní salát). Přestože je tmavě zelená verze nejoblíbenější, existuje i růžová odrůda této zeleniny.
Odrůdy kadeřávku se liší nejen barvou, ale také chutí: některé jsou jemnější, jiné mají mírnou hořkost. Obecně chutnají jako špenát, salát i zelí. Kadeřávek najdete nejen na talíři nebo v zelinářce, ale také v květinářství. Často se přidává do kytic jako ozdoba.
· vynikající zdroj železa, vápníku, fosforu a hořčíku
· bohatost na beta-karoten,
· obsahuje vitaminy K, B a E skupiny
· má hodně vitamínu C – jeden šálek surové kapusty obsahuje až 70 % denních potřeb těla!
· obsahuje sulforaphane, který má antibakteriální účinek a ničí bakterie, které způsobují žaludeční vředy
· je bohatá na chlorofyl – brzda přeměny zdravých buněk na rakovinné buňky
· jedná se o velmi nízkokalorickou zeleninu – 100 g obsahuje pouze 29 kcal!
Je perfektní nejen jako základna jídla (např. ve formě salátu), ale také jako doplněk k různým pokrmům a občerstvení. Stejně jako špenát, můžete ho kombinovat s masovou hmotou pro drůbeží masové kuličky nebo vejce pro omeletu. Můžete ho jíst syrový, smažit nebo péct, vařit (jako každé jiné zelí) a přidávat do polévek a připravovat koktejly.
Nejlepší je, jen ho zakrýt vlhkým hadříkem, papírovou utěrkou nebo vložit do fólie s otvory a ponechat v lednici na nejnižší polici. Pak snadno vydrží i několik dní.
Copyright 2024 | Theme By WPHobby. Proudly powered by WordPress